Histaminfrisättande mat

Histaminintoleransmat2.jpg

Det är relativt okänt att många födoämnen har förmågan att stimulera kroppen till att frisätta histamin utan att det handlar om en vanlig allergisk IgE-reaktion.

Det finns dock numera klinisk erfarenhet av att följande födoämnen kan ha
histaminfrisättande egenskaper:

  • Alkohol (är negativt för alla och inte minst för dig som har histaminintolerans eftersom alkohol även hämmar din kropps egen produktion av enzymet diaminoxidas)
  • Ananas
  • Avokado
  • Bönor, soja, ärtor, linser
  • Citrusfrukter (grapefrukt, citron, apelsin, lime,
  • Choklad
  • Fisk
  • Fläskkött
  • Folsyra (samtidigt är folsyra ett livsnödvändigt vitamin)
  • Färgämnen som tillsätts maten
  • Förtjockningsmedel (dock inte xantangummi och pektin)
  • Kelp
  • Konserveringsmedel (de flesta)
  • Katrinplommon
  • Kiwi
  • Kummin och spiskummin
  • Jod och salt med jod (samtidigt är jod ett livsnödvändigt spårelement)
  • Jordgubbar
  • Jäst
  • Kolsyrade drycker
  • Lakrits
  • Läsk
  • Lök
  • Nypon
  • Nötter (cashewnötter, hasselnötter och valnötter)
  • Papaya
  • Pepparrot
  • Plommon
  • Senap
  • Skaldjur (kräftor, räkor, hummer, ostron, musslor och krabba)
  • Tomat
  • Solrosfrön
  • Spenat
  • Vetegroddar
  • Äggvita