Vad är laktos?
Laktos som också kallas för mjölksocker finns naturligti mjölk och mjölkprodukter. Laktos är en disackarid sombestår av glukos och galaktos. De kan normalt tas uppoch brytas ner genom enzymet laktas i tunntarmen.
Laktosintolerans
Om du inte har tillräckliga mängder av enzymet laktas, kan du inte bryta ner laktos ordentligt i tunntarmen.
Då transporteras det icke nedbrutna laktoset ner till tjocktarmen. Där omsätts laktosen av bakterier och fermenteras. Det leder till mag-tarmproblem som magsmärta, gaser, diarré och dålig matsmältning.
Cirka 10-30% av den västerländska befolkningen uppskattas ha laktosintolerans.
Vad är neutral laktas?
Neutral laktas har tagits fram för att likna kroppens eget laktas.
Sur laktas absorberas snabbt av magsyran innandet når tunntarmen. Därför bryts enbart en liten del av laktosen ner.
Men neutral laktas består av neutrala pellets som tål magsyran och kan nå tunntarmen där enzymet kan bryta ner laktosen.
Då hinner laktosen brytas ner till glukos och galaktos och absorberas av tarmslemhinnan. Laktosen hinner då inte nå bakterierna i tjocktarmen och därför kan mag-tarm-problem som magsmärta, gaser, diarré och dålig matsmältning undvikas.
Studier visar att pH-neutral laktas har 60% mer effekt jämfört med sur laktas.
Studie av neutral laktas
Forskning visar att neutral laktas lätt kan tas upp i tarmen och signifikat minskar symptom vid laktosintolerans.
Forskarna bad frivilliga personer som lider av laktos-intolerans att rapportera effektiviteten av neutral laktas.
Man listade huvudsymptomen i ett formulär med flervals-frågor som deltagarna fick fylla i.
Resultatet visar att 95% inte fick några negativa symptom och 97% skulle rekommendera produkten till andra personer.
L. Fraissl1, R.Leitner2, A. Missbichler3
[1] University of applied Sciences Wr. Neustadt, Dept of Biotechnical Processes; Tulln, Austria
[2] Dept. of Medical Biochemistry, Medical University of Vienna, Austria
[3] Sciotec Diagnostic Technologies, Tulln, Austria
(R)