Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Fakta & forskning

Vad är Histaminintolerans?

Vad är histaminintolerans? Bild som visar mat som innehåller histamin.

Histaminintolerans är ett tillstånd då du inte kan bryta ner histamin i maten tillräckligt. Du då får en reaktion av det inflammatoriska ämnet histamin.

 

Vad är histamin?

Histamin är en signalsubstans och ett reaktivt ämne som kroppen producerar i samband med att man får en allergisk reaktion. Det sätter igång kroppens immunsystem som gör att kroppen reagerar som att ett farligt ämne befinner sig i kroppen. Histamin kan i för höga mängder under för lång tid ha negativa effekter på hälsan.

Histamin är också ett ämne som finns naturligt i vår mat och tillhör gruppen av ämnen som kallas för biogena aminer. De bildas ur aminosyror (proteiner) i livsmedel då bakterier fermenterar och omvandlar dessa proteiner.

Hur mycket biogena aminer som bildas i livsmedel beror på hur livsmedel hanteras och förvaras, som i sin tur påverkar mängden av bakterier och slutligen fermenteringsprocessen. 

 

DAO-enzymet (diaminoxidas)

Histamin i maten ska normalt brytas ner i tunntarmen av ett enzym som heter diaminoxidas, som även kallas DAO-enzym. Man kan ha en otillräcklig produktion av DAO-enzymet som både kan vara tillfällig och permanent.

När man har brist på DAO-enzym kan man ha svårt att bryta ner histamin  i maten och det kan leda till att man drabbas av histaminintolerans som kan ge olika överkänslighetssymptom.  

Man kan även lida av en överkänslighet mot histamin trots att man har tillräcklig produktion av DAO-enzymet. Vissa födoämnen kan också trigga kroppens egen produktion av histamin. 

 

Symptom vid histaminintolerans

Symtom vid brist på DAO-enzym och histaminintolerans kan variera från person till person. Man kan drabbas av olika symptom som kan variera i intensitet från en gång till en annan. 

Vanliga symptom kan vara:

  • Mag-tarmbesvär (IBS, illamående, kräkningar, buksmärtor, gaser, ballongmage och diarré)
  • Brännande känsla i mun och svalg
  • Hudbesvär (eksem, nässelfeber, flush, klåda, rodnad)
  • Huvudvärk och migrän
  • Astmaliknande besvär (nästäppa, nysningar, rinnande näsa)
  • Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall
  • Yrsel
  • Andra allergiliknande symtom

Histamin i mat

Histamin finns naturligt i vissa födoämnen. Men även hur mat hanteras påverkar
också mängden histamin. Till exempel ökar lång lagring, hög temperatur och dålig
hygien histamin i maten. 

Mat med hög halt av histamin

  • Olika sorters ostar
  • Makrill
  • Tonfisk
  • Ansjovis
  • Sardiner
  • Rödvin
  • Lagrade köttprodukter som salami, korv och rökt skinka,
  • Spenat 
  • Tomater
  • Surkål
  • Sojasås
 
Läs mer om födoämnen som innehåller histamin > 

 

Mat som frisätter histamin

Följande födoämnen kan enligt klinisk erfarenhet frisätta histamin i
kroppen utan att det föreligger en klassisk IgE-reaktion:

  • Mjölk
  • Ananas
  • Citrusfrukter
  • Choklad
  • Fisk
  • Fläskkött
  • Jordgubbar
  • Papaya
  • Skaldjur
  • Spenat
  • Tomater
  • Äggvita
 
Läs mer här om födoämnen som frisätter histamin>

 

Vilka kan drabbas av histaminintolerans?

Särskilda riskgrupper för att drabbas av histaminintolerans är personer som har
mag-problem, allergiker och astmatiker.

Österrikiska forskare (professor Jarisch och dr Missbischler) anser att man kan tala om permanent respektive temporär brist och har gjort en indelning och uppskattning av frekvens enligt följande:

  • Över 100 000 svenskar har permanent brist av diaminoxidas.
  • Uppemot 2 miljoner svenskar kan få temporär brist av diaminoxidas *.
  • Temporär brist kan man få av alkohol och vissa andra biogena aminer.
  • Även läkemedel misstänks kunna ge temporär brist.

 

*Det finns för närvarande ingen forskning som kan verifiera dessa uppskattningar.

Det är oklart hur många som har tillräckligt med diaminoxidas men ändå är känsliga för histamin från mat och att mäta kroppens enzymaktivtet av DAO-enzymet diaminoxidas är inte heller helt tillförlitligt.

Enligt docent Ulf Bengtsson Sahlgrenska Akademin [*R], är den kliniska forskningen angående sambandet mellan diaminoxidasnivå och födoämnesöverkänslighet ännu i sin linda. Klinisk erfarenhet talar för en koppling mellan brist på diaminoxidas och allergiliknande symtom. [R]

 

Läs också:

(*R) – Personligt meddelande från docent Ulf Bengtsson Sahlgrenska Akademin.