Xylosolv - lösningen när fruktos i maten är ett problem

Under många år har livsmedelsindustrin förädlat maten så att den skall smaka bättre. Ett område där man har varit flitig är att öka mängden fruktos i frukt. Ökad mängd fruktos gör naturligtvis frukten sötare och därmed godare. Men vad händer egentligen med din kropp när du får i dig mer fruktos?

När du äter mat som innehåller en rimlig mängd fruktos har din kropp normalt funktioner som effektivt kan hantera och bryta ner fruktosen. Rent biokemiskt går det till på följande sätt:

1. När fruktosen når ner till tunntarmen har du normalt ett transportprotein som heter GLUT5 som likt en magnet drar till sig fruktosen. GLUT5 transporterar sedan fruktosen vidare till levern via blodbanan och i levern omvandlas fruktosen till glukos som är den avgörande energikällan för din kropp.

Men om du har en för liten mängd av transportproteinet GLUT5 i tunntarmen och äter fruktosrik mat kan det hända att din mängd av GLUT5 inte klarar av att fånga upp all fruktos och då följer överskottet av fruktos med ner till grovtarmen. I grovtarmen finns det gott om bakterier som älskar fruktos. Enkelt förklarat kan man säga att det då blir kalas i din grovtarm. Med lite finare ord kan man säga att dina bakterier fermenterar fruktosen som "av misstag" har råkat hamna i din grovtarm.

Kalaset eller fermenteringen leder dock till att bakterierna ger ifrån sig avfallsämnen som blir irriterande för din grovtarm. Du får då typiska IBS-symtom med en bullrig och besvärlig mage. Detta kallas för fruktosmalabsorption.

Forskare beräknar att mellan 5 - 7% av befolkningen (alltså mellan 500 000 - 700 000 svenskar) har den här typen av problem som helt enkelt beror på att man inte kan ta upp fruktosen i tillräcklig omfattning. Överskottet av fruktos är en stor och underskattad orsak till magbesvär.

2. Om du har tillräcklig produktion av transportproteinet GLUT5 tar din tarm rimligen upp all den fruktos du äter. Transportproteinet GLUT5 kan då föra all fruktos som du har ätit vidare till levern där enzymet fruktokinase bryter ner fruktosen till glukos. Har du tillräcklig mängd av enzymet fruktokinase bryter du alltså ner all fruktos i levern.

Saknar du dock tillräcklig produktion av fruktokinase kan inte all fruktos brytas ner och då kan detta leda till fettlever och förhöjda blodfetter.

Att äta för mycket söt frukt kan alltså ställa till fler än ett problem.

RevivaBio är i dag svensk distributör av Xylosolv som innehåller enzymet Xylose Isomerase. Det här enzymet bryter ner fruktos till glukos. Xylosolv är registrerat som medicinteknisk produkt för stödjande behandling av förhöjda triglyceridnivåer i blodet.

Köp Xylosolv här