Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Emil fick ordning på magen med Magenzym

Emil fick ordning på magen med Magenzym

När man hör Emil Johanssons historia slås man av två saker. Dels hur mycket han faktiskt hunnit med att göra i sitt 29-åriga liv, dels hur många hinder han samtidigt har behövt kämpa emot.

Emil kommer från Rättvik och precis som för så många andra i Dalarna så har längdskidåkning ända sedan barnsben varit en viktig del av hans liv.

– Jag har åkt skidor hela livet, främst för att jag tycker det är så kul, men i två omgångar har jag verkligen satsat seriöst på skidsport. Första gången var i tonåren, men då blev jag tvungen att lägga av efter ett tag för att magen inte ville vara med.

Besvärligt under uppväxten

Under uppväxten hade Emil från och till problem med just magen, vilket kan vara besvärande för vem som helst, men för en elitsatsande junioridrottare kan det vara förödande.

– Det var förstås trist att lägga satsningen på is den gången, men just då gjorde det ändå inte så mycket. Ungefär samtidigt när jag var 20 så flyttade jag till Uppsala för att studera, så då hade jag fullt upp med annat i alla fall.

Efter några år i Uppsala fick Emil chansen att studera utomlands, och reste ett år på ett stipendium till Boulder i Colorado. Han hade aldrig slutat helt med skidåkningen under åren dessförinnan, och i Colorado blev det en hel del tillfällen att dra på sig skidorna. Det gick till och med så bra att han blev uttagen till sitt universitets Collegelag.

Var med i Gladiatorerna

Här kunde man tänka sig att nästa karriärsteg vore givet, men dels fortsatte hälsoproblemen att göra sig påminda emellanåt, dels gillar Emil att testa olika saker. Så livet tog sig en annan oväntad sväng.

– Det som hände efter att jag kom hem till Sverige var att jag sökte in till tv-programmet Gladiatorerna. Det var mest som en kul grej att prova, men så blev jag faktiskt antagen! Och det var riktigt roligt, men ordentligt tufft också, det är inte skådespeleri framför kameran, utan man får verkligen anstränga sig för att fixa de där tävlingsmomenten.

Emil var med i programmet och gick till final. Eftersom magproblemen under den perioden var relativt lindriga och med erfarenheten från Collegelaget i USA så blev han sugen på att göra ytterligare ett försök att satsa seriöst på längdåkningen. De följande åren trappade han upp träningsdosen så mycket han kunde.

– Till en början gick det bra och det bästa var förstås när jag lyckades kvala in i längdåkningslandslaget till säsongen 2018-19. Tyvärr hade magen börjat bråka igen, så det året fungerade kroppen inte alls som den skulle.

Emil Johansson - Skidor

Ny skidsatsning – nya besvär

Efter att genom åren ha testat olika dieter och annat för att se vad som kunde göra magbesvären bättre var det förstås ett avbräck att se skidsatsningen i fara på grund av att kroppen inte ville vara med. Men Emil är inte den typen som ger upp i första taget.

– Jag provade en hel del olika grejer, slutade till exempel helt att äta gluten, och jag läste på en del om vad som kan orsaka sådana besvär som de jag har.

Emil hade under den här perioden en del kontakt med sjukvården, och de gjorde bland annat allergitester, som dock inte visade något tydligt. Det är något som inte är alldeles ovanligt när det gäller olika mag-tarmbesvär, men Emil vill ändå inte kritisera alltför mycket.

– Det är svårt allt det här, jag har ju letat och prövat mig fram, och det är på ett sätt förståeligt att de inte riktigt vet vad de ska göra med en vältränad och till synes fullt frisk ung man.

Emil Johansson

Magen bättre med Magenzym

Den riktigt stora skillnaden var när Emil fick lära sig om matsmältningsenzymer. Han testade ett par olika innan han hittade RevivaBio Magenzym. Han började ta det regelbundet och inom någon vecka började magen repa sig och Emil fick mycket mer energi. När en burk var slut testade han en gång att köra utan, men då blev magen genast sämre igen.

– Nu har jag tagit RevivaBios Magenzym i 3-4 månader, och jag äter helt normalt, möjligen att jag kör litet mer ekologiskt än en del andra, det blir mycket sådant. Och gluten avstår jag helt ifrån, det är säkrast så.

Den senaste skidsäsongen blev ju delvis spolierad av Covid-epidemins utbrott, så just den var det kanske ingen fara att missa, men med magen under allt bättre kontroll känns situationen lovande. Om det fungerar fortsatt vill Emil satsa vidare på skidåkningen. Han hoppas bli bättre än någonsin, men hur det går återstår att se.

– Det som är helt klart är att jag nu, vid 29 känner att jag har mer energi än på åratal. Min säsong i landslaget för två år sedan gick åt skogen på grund av magen, men nu när jag känner att jag har den biten i balans så tänker jag försöka se om jag kan ta mig in i landslagstruppen igen. Det vore grymt kul om det går vägen den här gången.

Emil bor sedan några år tillbaka i Falun, och han är hoppfull om fortsättningen. Ingen människa kan ju veta något om framtiden, men om alla pusselbitar faller på plats så känns det inte det minsta osannolikt att vi kan komma att få höra mer om Emil Johansson framöver.


 

Fotnot

Amerikanska forskare har muntligt förklarat för RevivaBio att de räknar med att kroppens matsmältningsförmåga är som bäst i 20-årsåldern. Därefter går den i genomsnitt ned med 13% för varje decennium. Därför ökar behovet att tillföra extra matsmältningsenzymer med stigande ålder.

I vissa fall som hos Emil kan dock behovet av stöd från produkter som Magenzym uppkomma tidigare i livet.

En väl fungerande matsmältning är grundläggande för en god hälsa.