Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

D-vitamin – stärker skelett och immunförsvar

Flicka som njuter av solen  D-vitamin tas upp av kroppen från solljuset, men kan också tas upp genom kosten. Genom att se till att du har goda D-vitaminnivåer ger du kroppen goda förutsättningar för en god hälsa. 

 

D-vitamin

Där den form av D-vitamin som lättast tas upp av kroppen. Nästan alla behöver extra D-vitamin under årets mörkare halva, när solen lyser med sin frånvaro. 

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som hjälper kroppen att absorbera, transportera och använda kalcium och fosfor som är viktiga för skelettet och tänderna.

D-vitamin reglerar även immunförsvaret och medverkar till att reglera inflammation. Dessutom har D-vitamin en positiv inverkan på blodtryck, hjärta och kärl samt bidrar till blodets koagulering.

Hormonsystemet påverkas också av D-vitamin som gynnar serotonin (hormon för välbefinnande) och främjar sköldkörtelns funktion samt motarbetar överskott av kortisol (stresshormon).

D-vitamin är även positiv för tarmhälsan, då den är antiinflammatorisk, främjar tarmfloran och motverkar metabolt syndrom. (R),(R),(R),(R),(R),(R),(R)

Tillskott av 1200 IE D-vitamin minskade antalet skov hos patienter med Crohns sjukdom (R) och minskar TNF Alfa (ett protein som spelar en roll vid inflammation i tarmen). (R), (R)


Läs mer vad överläkare Mats Humble har att säga om D-vitamin

Överläkare Mats Humble svarar på 10 frågor om D-vitamin. 

Se föreläsning om vårt behov av D-vitamin av överläkare Mats Humble här.