Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Fakta & forskning

D-vitamin – stärker skelett och immunförsvar

Flicka som njuter av solen  D-vitamin tas upp av kroppen från solljuset, men kan också tas upp genom kosten. Genom att se till att du har goda D-vitaminnivåer ger du kroppen goda förutsättningar för en god hälsa. 

 

D-vitamin

Där den form av D-vitamin som lättast tas upp av kroppen. Nästan alla behöver extra D-vitamin under årets mörkare halva, när solen lyser med sin frånvaro. 

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som hjälper kroppen att absorbera, transportera och använda kalcium och fosfor som är viktiga för skelettet och tänderna.

D-vitamin reglerar även immunförsvaret och medverkar till att reglera inflammation. Dessutom har D-vitamin en positiv inverkan på blodtryck, hjärta och kärl samt bidrar till blodets koagulering.

Hormonsystemet påverkas också av D-vitamin som gynnar serotonin (hormon för välbefinnande) och främjar sköldkörtelns funktion samt motarbetar överskott av kortisol (stresshormon).

D-vitamin är även positiv för tarmhälsan, då den är antiinflammatorisk, främjar tarmfloran och motverkar metabolt syndrom. (R),(R),(R),(R),(R),(R),(R)

Tillskott av 1200 IE D-vitamin minskade antalet skov hos patienter med Crohns sjukdom (R) och minskar TNF Alfa (ett protein som spelar en roll vid inflammation i tarmen). (R), (R)


Läs mer vad överläkare Mats Humble har att säga om D-vitamin

Överläkare Mats Humble svarar på 10 frågor om D-vitamin. 

Se föreläsning om vårt behov av D-vitamin av överläkare Mats Humble här.