Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

Mat som innehåller histamin

Bilden visar mat som kan innehålla histamin

Faktorer som påverkar mängden histamin i mat

Livsmedel kan naturligt innehålla olika mängder histamin. Histamin bildas av bakterier när de omvandlar aminosyran histidin, som finns i maten. Hur mycket histamin som bildas i livsmedel påverkas av flera faktorer.

Hantering, lagringstid, förvaring i för hög temperatur, samt dålig hygien ökar nivåerna av histamin. Fisk-, kött- och mjölkprodukter är speciellt utsatta för att utveckla biogena aminer, bland annat histamin. 

 

Mat och dryck som innehåller histamin

  • Alkohol – hämmar kroppens egen produktion av enzymet diaminoxidas DAO
    som bryter ner histamin.
  • Rödvin
  • Vitt vin
  • Mousserande vin
  • Champagne
  • Öl
  • Mögelost
  • Salami
  • Rökt skinka
  • Korv
  • Torkat kött
  • Makrill
  • Tonfisk
  • Ansjovis
  • Sardiner
  • Surkål
  • Spenat
  • Sojasås
  • Aubergine
  • Choklad
  • Läsk
  • Lakrits
  • Jordnötter
  • Ost (långlagrad)
  • Picklade grönsaker