Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Pernilla fick hjälp av Daofood

Pernilla fick hjälp av Daoffod Plus

Åtskilliga människor har beskrivit hur de tack vare produkter med Diaminoxidas (DAO) gått från närmast outhärdliga besvär till att kunna leva mer eller mindre obehindrade normala liv igen. Men den historia som Pernilla Hägglund kan berätta är smått fantastisk.

Besvär redan tidigt

Ända sedan barndomen hade Pernilla haft en del allergier 
mot olika livsmedel, men det var aldrig direkt besvärande, utan kunde på sin höjd göra henne litet trött emellanåt under skoltiden.

Den första gången hon var med om en betydligt allvarligare reaktion var i samband med ett getingstick sommaren 1992 som gjorde henne ordentligt sjuk. Sticket blev mycket svullet, det bildades var och Pernilla fick till slut Cortisonbehandling.

Pernilla Hägglund fick hjälp av Daofood

– Efter det blev jag liksom allergisk mot ”allt”, och jag gick dessutom upp säkert 20 kg på några månader. Kanske var det problem med histaminnivåer redan då, men det visste jag ju inte.

Pernilla har hela sitt liv varit en stor djurvän, och det är i synnerhet hästar som hon har ett särskilt gott öga till. Men det krävs att man är i ganska gott fysiskt skick om man ska kunna ta hand om hästar. Och efter att Pernilla i flera år redan levt med återkommande ledvärk, kronisk trötthet och liknande blev dessutom hennes häst sjuk år 2006. 

Hon blev tvungen att se till sin fyrbenta livskamrat nästan dygnet runt, bland annat fick hon ge dropp. Detta gjorde att Pernillas egen kropp tog ytterligare stryk. Hon drabbades av blodtrycksfall, hjärtklappning och även så kallade värme-flashar, då kroppen tillsynes utan anledning plötsligt känns oerhört varm.

Oförståelse och dåliga råd

Precis som tidigare provade hon det som den traditionella vården kunde erbjuda, till exempel antibiotika, hjärtstillande medicin och Ipren mot inflammationer. Eftersom det misstänktes att problemen även kunde ha psykiska orsaker fick Pernilla flera gånger också antidepressiv medicin, men fick så svåra biverkningar att hon måste sluta med dem.

Situationen förvärrades och Julen 2007 fick hon ett svårt anfall i ett köpcenter, blev mycket varm och fick extremt hög puls. Hon lyckades med hjälp av sin sambo ta sig till en vårdmottagning som fanns i köpcentret, och där ringde man på ambulans. En av de ambulanssjukvårdare som kom sa direkt till Pernilla att det hon hade fått var en allergisk reaktion, och att det här inte var någon panikångestattack eller något annat.

– Jag har ju gått igenom den där dagen i huvudet många gånger sedan dess, och jag har ett svagt minne av att jag ätit tonfisk den morgonen. Och tonfisk innehåller mycket höga halter av histamin.

Men när hon kom in till akuten och sa till läkaren att hon fått en allergichock så viftades det bort direkt. Istället fick hon åter frågor om psyket, och även om hon druckit alkohol.

– Eftersom min sambo haft alkoholproblem dricker jag så gott som aldrig, och jag sa att senaste gången var längre sedan än jag kunde minnas. Men eftersom läkaren verkade ha bestämt sig för att det hela satt i huvudet på mig, så fick jag förslaget att jag kunde dricka litet rödvin och äta litet mörk choklad när jag mådde dåligt.

Om man betänker att Pernillas problem förmodligen handlade om histamin så kunde hon knappast ha fått ett sämre råd, då just rött vin och choklad är regelrätta histaminbomber. Hon fick ett extremt påslag, åter med hög puls och hjärtklappning.

När nöden är som störst…

Vid det här laget var Pernilla dock rätt övertygad om att hennes problem hade med mat att göra och försökte pröva sig fram, med varierande framgång. Under en period åt hon bara färsk spenatpasta, kyckling, samt en del grönsaker, t ex broccoli. En dietist vid Motala sjukhus rekommenderade en diet utan gluten, ostar etc. Det hjälpte en del, men efterhand fick hon värre allergianfall, och 2012 kunde hon ibland få flera om dagen. Pernilla började till slut ifrågasätta sitt eget psyke.

– Det kunde hända att en rätt jag gjorde för flera dagar var helt okej på måndagen, men att jag fick en stark reaktion på onsdagen efter att ha ätit samma sak ett par dagar i rad. Och när man får höra i åratal att det sitter i huvudet så börjar man tro på det själv.

Botten nådde Pernilla strax efter Julen 2012. En dag var hon och hennes sambo på Ikea, när Pernilla fick en kraftig allergiattack. Hon blev så svag att hon måste lägga sig i en av sängarna.

– Den dagen blev det till slut för mycket och jag kände att jag inte ville leva längre. Jag orkade inte mer, jag hade på ett sätt blivit rädd för mig själv.

 

…är hjälpen som närmast

Hennes sambo lyckades dock övertala henne om att de skulle prova en sak till. Pernilla hade tidigare hittat en uppgift om histamin, och att det kunde sättas i samband med allergiska reaktioner, kronisk trötthet och andra symptom. Hon fick i januari 2013 kontakt med Ulf Bengtsson som då jobbade på S:t Görans sjukhus. Ulf är specialistläkare och expert på födoämnesallergier.

– Han ställde en massa frågor om mat, och efter ett tag föreslog han att jag skulle prova Daosin.

Pernilla hade haft biverkningar av snart sagt alla mediciner och preparat hon testat, och var initialt rädd även den här gången, men när hon till slut tog steget kändes effekten inom några minuter.

– Det var helt otroligt, det är ett slitet uttryck, men nästan genast kände jag mig som en ny människa.

 

Fick livet tillbaka

Från att knappt ha förmått äta något alls gick hon till att kunna stoppa i sig det allra mesta, om än med viss måtta och eftertanke. Efter att ha ätit Daosin i samband med varje måltid i ungefär sju år bytte Pernilla under våren 2020 till DaoFood Plus. Hon gjorde övergången successivt eftersom DaoFood Plus är kraftfullare än Daosin.

– Det är fortfarande väldigt nytt, men en sak jag känner är att jag på något vis mår bättre även psykiskt, det är som att jag blir gladare i sinnet utöver att kroppen fungerar.

Som bonus ovanpå att hon numera kan vara nästan helt ”normal” med mat känner Pernilla sig alltså piggare både till kropp och själ, och den trötthet hon länge fick dras med ganska regelbundet är som bortblåst.

– Ända sedan ungdomen har jag haft en känsla av att kroppen ibland ”kopplade ned”. Men efter att jag började med de här medlen är den där känslan mycket mindre besvärande, och jag har heller inte haft ett enda allergianfall av den typ jag tidigare fick nästan jämt.

Pernilla tar även Antihistamin och kombinationen har fungerat bra. Det som var en mardröm i åratal blev till slut något av en solskenshistoria. Och Pernilla beskriver det hela delvis som en vinst över sjukvården.

– Det är inte bara det att jag blivit fysiskt frisk, utan det känns även bra att jag fick veta att det faktiskt inte ”sitter i huvudet”, som så många trodde. Det är återigen en sliten fras, men tack vare de här DAO-baserade medlen har jag fått ett helt nytt liv.