Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Fakta & forskning

Därför behöver du matsmältningsenzymer

Idag har många av oss har problem med matsmältningen och upplever symptom efter måltiden. Att kunna smälta maten ordentligt är viktigt för din hälsa, då din kropp behöver näringen för att fungera. Att ha tillräckligt med olika sorters matsmältningsenzymer och en rik tarmflora är viktigt för tarmhälsan.

Vad gör matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer är proteiner som bryter ner kolhydrater, protein och fett i din kropp. De omvandlar födoämnen till små molekyler så att de kan passera
genom cellmembranen i tarmväggarna och in i blodet. (R* s. 527-528)

Matsmältningsenzymer behövs för att du ska få tillräckligt med näring och energi så att processerna din kropp ska fungera normalt. (R* s. 527-528)

Kroppen producerar de flesta matsmältningsenzymer i bukspottskörteln, men även i mindre mängd i magsäcken, tunntarmen och munnen. (R),(R),(R),(R)

Bukspottkörtelns produktion av enzymer påverkas negativt av intag av alkohol, raffinerade kolhydrater kombinerade med en fettrik kost. (*R s. 530)

Forskning visar på att matsmältningsenzymer kan ha hälsofrämjande funktioner vid matsmältningssjukdomar, inflammation, cancer, tarminfektion, autism samt övervikt. (R),(R), (R),(R)

En fungerande kolhydratnedbrytning främjar nedbrytningen av kolesterol och produktionen av gallsalter. (*R s. 532)

Matsmältningsenzymer och tarmfloran

Matsmältningsenzymer tillverkas även av tarmbakterierna. Flera studier visar att matsmältningsenzymer och tarmbakterier fungerar i nära samverkan och att de främjar varandras funktioner. (R),(R),(R),(R),(R),(R),(R),(R)

T.ex. kan proteas och amylas enzymer öka aktiviteten hos tarmbakterierna. (R),(R) Matsmältningsenzymer kan tillsammans med probiotika motverka obalanser i tarmfloran vid intag av antibiotika, enligt studier. (R),(R),(R),(R),(R),(R)

Brister

Produktionen av matsmältningsenzymer avtar med åldern (R), (*R s. 527-528). Om din kropp producerar för liten mängd matsmältningsenzymer kan du få symptom som uppsvälldhet, gaser, magsmärta och trötthet, vilka är vanliga symptom vid IBS. Studier visar att matsmältningsenzymer har positiv effekt vid IBS och IBD symptom (R),(R),(R),(R),(R),(R),(R),(R),(R),(R), (R),(R),(R),(R),(R) (R),(R),(R),(R),(R),(R),(R).

Om maten inte har brutits ner tillräckligt kan kroppen inte tillgodogöra sig näringen och då kan näringsbrister uppstå. Dessutom kan osmält mat kan skapa endotoxiner i tarmen som är giftigt för kroppen. (R* s. 529)

När halten av matsmältningsenzymer är för låg kan det göra att osmälta kolhydrater fermenteras, proteiner förruttnar och att osmälta fetter härsknar. (R* s. 529)

Matsmältningsenzymerna samarbetar med matenzymer som finns naturligt i födan. Men vid tillagning och upphettning av mat förstörs matenzymerna och gör att kroppen behöver mer av matsmältningsenzymerna. (R* s. 527-528)

Därför kan det vara bra att ta matsmältningsenzymer och äta råkost, samt frukt för att förbättra matsmältningen. (R* s. 527-528)

Några av de viktigaste matsmältningsenzymerna

Proteas

Proteas är ett växtenzym som bryter ner protein till polypeptider och aminosyror. (R, (R) Vissa aminosyror behövs för produktionen av matsmältningsenzymer. (R* s. 530)

Proteas tillhör de proteolytiska enzymerna som motverkar inflammation och infektion. De kan stärka effekterna av andra tillskott och hjälpa kroppen att upptäcka felaktig tillväxt av celler. De främjar också hjärt-kärlhälsan och motverkar att blodet klumpas ihop. (R), (R), (R), (*R s. 529)

Proteas används också för att:

  • bilda enzymer
  • stärka immunförsvaret
  • öka energin
  • reglera kroppens vätskebalans
  • laga och bygga vävnad
  • transportera kalcium
  • balansera pH-värdet i kroppsvätskorna

(*R s. 530-531)

Lipas

Lipas stödjer gallan och bryter ner fett, triglycerider till diglycerider, monoglycerider och fria fettsyror. Lipas bidrar till energi då kroppen lättare kan skapa energi av fria fettsyror. Det bidrar också till omsättningen och transporten av fett i kroppen, när den intas i samband med måltid. (R* s.533)

Lipas bidrar till nedbrytningen av LDL-kolesterol och hjälper på så vis till att motverka förkalkning av kärlväggarna. Lipas behövs för att för att bryta ner fettmembran kring makrofager (som är en del av immunförsvaret), samt skadliga organismer. (R* s.533)

Prostaglandinerna – hormonliknande ämnen som finns i alla organ, reglerar cellernas aktivitet och påverkar immunförsvaret och kroppens förmåga till reparation. (R) De behöver en bra omsättning av fett och frigörande av fettsyror för att fungera optimalt. (R* s.533)

Amylas

Amylas produceras i bukspottkörteln och i munnen. Amylas spjälkar stärkelse och glykogen. Det bryter ner stora kolhydratmolekyler till t.ex. glukos som blir till energi. (R) För att cellernas mitokondrier ska kunna bilda ATP (adenosintrifosfat) som bildar energi i kroppen, behövs en fungerande nedbrytning av glukos. (*R s.529)

Cellulas

Cellulas bryter ner cellulosafibrer i frukt och grönsaker till små fragment som sedan blir glukos. Kroppen tillverkar inte Cellulas utan behöver tillföras via råa grönsaker och frukt, eller tillskott. Brist på Cellulas gör att kroppen har svårare att bryta ner frukt och grönsaker. (R* s.533)

Fytas

Fytas behövs för att kunna ta upp näringen i frukt. Enzymet bryter ner syror som finns i frukt, grönsaker, nötter, frön och säd. (R* s.533)

Laktas

Laktas bryter ner laktos (mjölksocker) till glukos och galaktos. Brist på Laktas leder till laktosintolerans, då kan man inte bryta laktos (socker) som finns i mjölkprodukter. (R), (R), (R), (*R s. 533)

Maltas

Maltas är ett enzym som bildas i tunntarmen bryter ner maltos till glukos. (R), (R), (R* s.534)

Invertas

Invertas bryter ner sukros (socker) till glukos och fruktos. (R* s.533), (R)

Alfa-galaktosidas

Alfa-galaktosidas är ett enzym som bryter ner oligosackarider – komplexa kolhydrater som finns i lök, baljväxter och grönsaker. Alfa-galaktosidas motverkar gaser, uppblåsthet och jäsning i tarmen. (R),(R)

Xylanas

Xylanas bryter ner xylos som finns i spannmål och fiberrik mat. Det tillhör enzymerna Hemicellulas. (R),(R)

Hemicellulas

Enzymet Hemicellulas bryter ner polysackarider (långkedjade sockerarter) och omvandlar det till energi. Hemicellulas behövs för att bryta ner frukt, grönsaker och fiberrika sädesslag. De blir då prebiotika – mat åt tarmbakterierna. (R)

Kroppen producerar inte Hemicellulas själv, utan enzymet produceras av mikroorganismer i tarmen. (R)

Hemicellulas kan förbättra matsmältningen och omvandlingen av ämnen i kroppen, samt öka den fysisk kapaciteten. (R)

*R – Näringsmedicinska Uppslagsboken, Wilhelmsson Peter, 2007, Örtagårdens bokförlag