Fakta & forskning

DAOfood Plus

Vid histaminintolerans och överkänslighet mot födoämnen.

459 kr

Broccolikoncentrat+

Broccolikoncentrat+ för cellerna energi och försvar

Ny produkt för cellernas försvarssystem! 

349 kr

Sacro-Bol

God jästsvamp för mag-tarmkanalens funktion

545 kr

RevivaBio Smörsyra

Viktigt för att tarmslemhinnan ska må bra

519 kr



Fria radikaler och oxidativ stress

En fri radikal är instabil och saknar en elektron i det yttre skalet. För att bli stabil attackerar den andra molekyler och stjäl en elektron från dem. Det gör att de i sin tur blir instabila och då har ytterligare fria radikaler bildats.

Stoppas inte den här processen leder det så småningom till en kedjereaktion som skadar cellernas struktur, proteiner och DNA. Den processen kallas för oxidativ stress. Ett flertal sjukdomar är kopplade till oxidativ stress.

Fria radikaler finns överallt omkring oss. De uppstår genom syre, avgaser, strålning, olika kemikalier, grillat kött och cigarettrök bland annat.

Kroppen producerar även fria radikaler för att neutralisera virus och bakterier. Vid träning, andning och intag av mat bildas också fria radikaler.

I mer än 50 år har forskare kopplat åldrandeprocessen till ett högt antal reaktiva syremolekyler (ROS -“reactive oxygen species”) som produceras under en normal ämnesomsättning i kroppen.

Ett för stort antal av fria radikaler och för få skyddande antioxidanter kan orsaka förödelse för dina cellmembran, mitokondrier och ditt DNA. Det kan leda till skador i vävnader och en rad kroniska sjukdomar.

(R)

Läs mer om Sulforafan som kan motverka oxidativ stress