Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

Quercetin, Magnesium och DAO-enzymet mot histamin

3 ämnen mot histamin

Lider du av överkänslighet och histaminintolerans? Quercetin, Magnesium och enzymet diaminoxidas DAO är tre ämnen som på olika sätt kan användas vid ökad utsöndring av histamin och svårighet att bryta ned det.

Quercetin en flavonoid och antioxidant som finns i naturen. Magnesium i formen glycerofosfat är en form av magnesium som är mild för magen och DAO enzymet diaminooxidas används i kroppen för att bryta ner histamin in maten.

Tillsammans kan de neutralisera histamin i maten, motverka histaminutsöndring och stödja nedbrytningen av histamin i kroppen.

Här kan du läsa mer om histamin och histaminintolerans.

Så fungerar de tre ämnena

DAO (diaminoxidas enzymet)

DAO enzymet bryter ner histamin i kroppen och i maten. Du kan ta det inför måltiden.

Forskningen visar
 • Tillskott av DAO kan ge positiva effekter vid histaminintolerans. (R)
 • Brist på DAO orsakar tror forskare kan ge symptom av histaminintolerans. (R)
 • Tillskott av DAO kan ge symptomlindring vid låga serumnivåer av DAO och sänka dosering av antihistamin, enligt studier. (R)
 • Personer med pseudoallergi kan ha lägre nivåer av DAO, än patienter med klassisk allergi och friska individer. (R)
 • Forskning visar att tillskott av DAO har positiva effektier vid migrän. T.ex. minskade DAO-enzymet migränanfallens intensitet och varaktighet. (R)

Quercetin

Quercetin är en flavonoid och antioxidant som enligt studier har egenskaper som kan motverka IgE allergiska reaktioner och överkänslighet. (R), (R)

Forskningen visar att
 • utsöndringen av histamin kan blockeras genom att tillsätta Quercetin. (R),(R) Den stänger av aktiveringen av mastceller som gör att histamin utsöndras vid en allergisk reaktion. (R),(R)
 • Quercetin skulle kunna användas som en behandling vid födoämnesallergier som orsakas av IgE-reaktioner och immunreaktioner, enligt forskare, (R),(R
 • utsöndring av inflammatoriska ämnen som histamin, prostaglandiner, cytokiner (hormoner), vid allergi och immunreaktioner, motverkas av Quercetin. (R),(R),(R)
 • Quercetin kan påverka cellernas respons på inflammation och histamin genetiskt. (R)
 • Quercetin kan stänga av histaminreceptorn HR1 som kan trigga allergiska reaktioner. (R) Vid t.ex. hösnuva kan H1R (histamin H1 receptorn) vara överaktiv. (R)
Ett alternativ till läkemedel?

Studier visar att Quercetin har lika stark effekt att motverka allergier som vissa receptbelagda mediciner, men med få eller inga biverkningar. (R)

Det finns också forskning som visar att Quercetin är mer effektivt än det mastcellsstabiliserande läkemedlet Lomudal GI, som ofta används vid medicinering av mastcellsaktiveringssyndrom (MCAS) och mastocytos. (R)

Forskning visar även att Quercetin är effektivare än natriumkromoglikat (R) som finns i Lomudal GI. Quercetin hindrar att mastcellerna utsöndrar inflammatoriska cytokiner men det gör inte Lomudal GI. (R)

Magnesium – Magnesiumglycerofosfat

Magnesium fungerar som en naturlig antihistamin. Den motverkar att mastceller frigör mer histamin som leder till ökat allergibesvär (R).

Forskningen visar att
 • mastcellernas aktivitet och mängden histamin kan öka i kroppen vid brist på magnesium. (R)
 • vid brist på magnesium blir aktiviteten hos DAOenzymet blir nedsatt och histidin som omvandlas till histamin ökar. (R)(R),(R)
 • Histidin decarboxylas (HCD), ett enzym som snabbar på reaktionen där histamin produceras ur aminosyran histidin, kan hämmas med hjälp av magnesium.Det leder till att produktionen av histamin minskar. (R),(R)
 • Magnesiumglycerofosfat är väldigt lättupptagligt, då det ingår i en förening av grundämnen som skyddar från att ett hydratiseringsskal bildas runt magnesiumet. Det skalet gör att ämnet blir svårt för din kropp att ta upp. 
 • Forskning visar att magnesiumglycerofosfat höjer nivåerna betydande i kroppen och är lättare att tolerera än t.ex. magnesiumaspartat, magnesiumglutamat och andra former. (R)
 • Studier visar också att magnesiumglycerofosfat inte ger diarré (R) som flera andra former av magnesium kan göra vid högre doser.
 • Magnesium är också bronkutvidgande. (R)