Rådgivning - Fraktfritt över 600 kr - Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt över 600 kr - Snabb leverans

Fakta & forskning

DAOfood Plus

Vid histaminintolerans och överkänslighet mot födoämnen.

 

Broccolikoncentrat+

Brocccolikoncentrat+1491-600x600

Ny produkt för cellernas försvarssystem! 

 

Sacro-Bol

Sacro-Bol, 650 mg, 60 kapslar

God jästsvamp för mag-tarmkanalens funktion

 

RevivaBio Smörsyra

Smörsyra-1004-600x600

Viktigt för att tarmslemhinnan ska må bra

 


Nya mätvärden vid histaminintolerans

Histaminintolerans nya mätvärden

Går det att mäta histamintolerans? Ja, det finns prov att ta om du misstänker att du har histaminintolerans. Nu har prov på histaminintolerans fått nya mätvärden där gränsen har sänkts för att mäta intolerans av histamin. Nedan visar vi hur du kan räkna om de tidigare värdena till det nya mätvärdet.

Diaminoxidas (DAO)

Kroppen producerar normalt ett enzym som heter Diaminoxidas (DAO) vars främsta uppgift är att bryta ner histamin som finns naturligt i maten. Det finns fler enzym som bryter ner histamin, men DAO är det enda som sjukvården kan mäta.

Genom ett blodprov kan man mäta aktiviteten av det DAO som finns i blodet. DAO är en viktig markör, men man kan ha stora problem med histamin trots att provet visar en normal DAO-nivå. Därför är provet inte helt tillförlitligt. Orsaken till reaktioner på histamin kan vara flera. 

Histaminreaktioner kan ha flera orsaker 

 • Ofta handlar det då om att man är genetiskt särskilt känslig för histamin. Man kan också ha låga DAO-värden och inte reagera på histaminrik mat på grund av genetiska faktorer.
 • Om man reagerar mot histamin i maten kan det också röra sig om att HNMT-enzymet (histamin-N-metyltrans-feras) inte fungerar tillfredsställande.
 • Man kan också ha problem med histaminfrisättning (mastcellsaktivitet) snarare än nedbrytning av histamin.
 • DAO-aktiviteten är inte heller konstant. Om nivåerna är höga vid ett provtillfälle kan det ändå vara så att nivåerna är lägre vid ett annat provtillfälle.

Det kan ändå vara värt att ta ett DAO-prov eftersom det är det enda provet på histaminintolerans som kan tas i Sverige. DAO-prov kan göras på vårdcentral eller vårdmottagning. Analyserna av proverna görs enbart på Sahlgrenska i Göteborg.

Histamin kemisk struktur

Nya mätvärden för DAO-prover

Referensvärden som anger DAO-aktiviteten i blodprovet anges nu i U/mL (tidigare i HDU/mL ).

De nya mätvärdena tolkas ofta på en skala där: 1-3 är kraftigt nedsatt nedbrytningsaktivitet, 4-6 är måttligt nedsatt nedbrytningsaktivitet 7-9 är lätt påverkad nedbrytningsaktivitet.

Gränsen för vad som anses vara nedsatt enzymaktivitet har sänkts. Enligt tidigare referensvärden indikerade under 80 på nedsatt istaminnedbrytningsaktivitet och under 40 starkt nedsatt. Nu går gränsen för nedsatt histaminnedbrytningsaktivitet vid 68 HDU/mL.

För att jämföra provresultat av det gamla värdet, med det nya mätvärdet, kan man beräkna enligt följande: HDU/mL (gamla mätvärdet) = U/mL (nya mätvärdet) * 4,5 + 23. Brytpunkten för nedsatt histaminnedbrytning är 10 U/mL. 10 x 4,5 + 23 = 68 HDU/mL

På det här viset kan du räkna ut det gamla mätvärdet och jämföra det med det nya.

DAO-prov kan göras på vårdcentral eller vårdmottagning. Misstänker du histaminintolerans kan det vara bra att konsultera läkare.

Du kan även testa att ta tillskott med diaminoxidas under en tid. Mår du bättre av det, behöver din kropp troligen mer diaminoxidas för att kunna bryta ner histamin.

Läs mer om mat som innehåller histamin eller frisätter histamin i kroppen.

Daosin 90

 • 6% Produktbild av DAOsin 90 tabletter

  DAOSiN ®, 90 tabletter

  679 kr
  KÖP

Daosin 10

 • 18% DAOSiN ®, 10 tabletter Histaminintolerans RevivaBio

  DAOSiN ®, 10 tabletter

  134 kr
  KÖP