Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

E-vitamin – därför är den bra för din hälsa

E-vitamin är en fettlöslig vitamin och en kraftfull antioxidant som motverkar oxidativ stress och inflammation. Hjärt-kärlsjukdom och oxidering av fetter i kärlen kan motverkas utav E-vitamin.

Immunförsvaret stärks av E-vitamin som också skyddar och reparerar cellerna. E-vitamin bidrar på det sättet till mer energi i kroppen. Men E-vitamin bidrar även till energi genom att främja sköldkörtelns funktion. Den påverkar också övriga hormonsystemet och fertiliteten.

Tokoferoler

E-vitamin består av fettlösliga ämnen – tokoferoler som fungerar i synergi med varandra. De förekommer tillsammans i naturen och bör även göra det i tillskott av E-vitamint för att öka de hälsofrämjande egenskaperna.

Mot oxidativ stress

E-vitamin har starka antioxidanta egenskaper och ingår i det viktigaste försvaret mot fria radikaler och oxidativ stress. När fett oxiderar hindrar den att reaktiva syreradikaler bildas. (R), (R)

Oxidation har kopplats till flera sjukdomar som cancer, Alzheimers sjukdom, för tidigt åldrande, hjärtsjukdom, diabetes, ledinflammation och gråstarr (R), (R), (R), (R)

Oxidation av A-vitamin, karoten och essentiella fettsyror kan också motverkas med hjälp av E-vitamin. (R)

Alfa-tokoferoler förhindrar främst produktionen av nya fria radikaler, medan gamma-tokoferoler fångar och neutraliserar de existerande fria radikalerna. (R), (R) Men en blandning av flera tokoferoler höjer effekten mot oxidativ stress.(R)

Skyddar och reparerar cellmembranen

E-vitamin finns främst i cellernas och organellernas membran, där den skyddar fosfolipiderna i cellmembranen mot fria radikaler. (R)

Studier visar att en blandning av flera tokoferoler lättare kan skydda cellerna än enbart en sorts tokoferol. (R)

E-vitamin kan reparera cellens membran då den fungerar som en antioxidant. Studier visar att antioxidanter som t.ex. alfa-tokoferol behöver vara i kontakt med cellmembranen för att göra en reparation möjlig (R), (R)

E-vitamin skyddar cellen genom att täta lipiderna och stabilisera cellmembranet och kan därför bidra till att öka cellens energi. (R),( R), (R)

Hjärta och kärl

Hjärt-kärlproblem kan uppkomma på grund av oxidation av vissa lipoproteiner och återkommande inflammation. (R)

E-vitamin som är antiinflammatorisk kan motverka hjärt-kärlproblem (R), som kärlkramp, blodproppar och skydda mot hjärtinfarkt. (R) Den stärker också kapillärväggarna och kan därför förebygga åderbråck. (R)

När de olika tokoferolerna kombineras är de som mest effektiva att förhindra att artärerna täpps igen på grund av hopklumpning av blodplättarna eller kolesterol. (R), (R), (R), (R), (R)

Immunförsvar

E-vitamin stimulerar kroppens immunförsvar och främjar både det humorala immunförsvaret (när B-cellerna delar på sig och börjar producera antikroppar) och det cell-förmedlade immunförsvaret (vid intracellulära infektioner, då T-celler aktiveras och producerar cytokiner som drar till sig makrofager och andra celler). (R)

E-vitamin är antiinflammatorisk och kan i höga doser stimulera spridning av T-celler som hjälper immunförsvaret. (R)

Ett dagligt intag av 200 mg E-vitamin förbättrade aktiviteten hos antikroppar mot olika vaccin, hos friska personer, visar en studie. (R) Flera studier visar att E-vitamin höjer immunförsvaret mot bl.a. virusinfektioner (R), (R)

Sköldkörtel och hormoner 

E-vitaminen utvecklar funktionen hos det endokrina systemet – hypofysen, binjurar, äggstockar, livmoder och testiklar. (R)

Den motverkar underfunktion hos t.ex. sköldkörtel och könshormoner och främjar fertiliteten. (R)

PMS/dysmenorré kan minskas genom intag av E-vitamin, enligt studier. (R), (R), (R)

Gifter och tungmetaller

Forskning visar att E-vitamin kan skydda kroppen mot kvicksilver, bly, koltetraklorid, bensen, ozon, samt skyddar även lungorna från luftföroreningar. (R)

Mage-tarm

Studier visar att E-vitamin som är antiinflammatorisk kan motverka motverka den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit och pankreasfibros. (R)

E-vitamin har visat sig vara viktig för en frisk mag-tarmslemhinna. Därför är E-vitamin betydande för  tarmpermeabiliteten och näringsupptaget i tarmen. (R)

Hud

E-vitaminen främjar hudens läkning och studier visar att den både förbättrar atopisk eksem, akne och ärr. (R), (R), (R)

Syn

Synen är beroende av E-vitamin för att fungera. E-vitamin har visat sig motverka gråstarr bland annat (R), (R), (R)

Muskler

Kramper i musklerna beror inte alltid på magnesiumbrist. E-vitamin har också visat sig kunna förhindra både sendrag och benkramper. (R)