Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Fakta & forskning

L-Leucin

L-Leucin är en grenad essentiell aminosyra. Den är viktig för ämnesomsättningen och betydelsefull för energiproduktionen vid stress, fysiska påfrestningar
som träning, precis som de andra grenade aminosyrorna L-Valin och Isoleucin. (R)

L- Leucin finns i de flesta kroppsvätskor och vävnader. I cellen finns L-Leucin främst i mitokondrierna (R). L-Leucin som påverkar olika fetter i kroppen och är en viktig komponent i olika former av protein, speciellt i muskelprotein. Den är betydelsefulkloch för bildningen av hemoglobin. (R), (R*)

Muskler, benvävnad, vävnad

De grenade aminosyrorna, speciellt L-Leucin bidrar till ökad proteinbildning. (R) L-Leucin främjar reparation och tillväxt av muskler, benvävnad, produktionen av tillväxthormoner, och sårläkning. L-Leucin hindrar också nedbrytande av muskelprotein efter trauma eller svår stress. (R),(R),(R)

Grenade aminosyror motverkar muskeltrötthet och ömhet i musklerna då de stödjer omsättningen av protein och hjälper uppbyggnaden av protein. (R),(R),(R) L-Leucin är extra viktig då den krävs för att bygga upp muskulaturen och andra proteinstrukturer i kroppen (R*).

De mesta av L-Leucinet i födan används som energi i muskulaturen hos dem som tränar hårt (R*). Vid operationer, infektioner, feber och svält förbrukas de grenade aminosyrorna speciellt L-Leucin i större utsträckning än andra aminosyror. (R)

Energiproduktion och blodsocker

Nivåerna av insulin i blodet kan öka genom L-Leucin. Högre insulinnivåer ökar upptaget av glukos i cellerna. Det främjar energiproduktionen, visar studier på djur. (R)

Att L-Leucin hjälper till att reglera blodsockret och stimulera frisläppandet av insulin bidrar i sin tur proteinsyntesen och hindrar nedbrytningen av protein. (R)

L-leucin ökar energiproduktionen, genom den bryts ner till två molekyler acetoacetat och acetyl-CoA och som används för att bevara energi i kroppen (R).

(R*) Nylander Magnus, Medicine Doktor, Näringslära en utbildning från Hälsokraftakademien. s.1 78-179