Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

L-Teanin för välbefinnande, avslappning och fokus

L-teanin är en aminosyra som främst finns i teblad och fungi.(R) Den är känd för att lugna ner kroppen och förbättra sömnen. Den ger även fokus och energi. L-Teanin ökar dopamin och har positiva effekter vid depression och sänker stressnivåerna i kroppen. Den är också en antoxidant som främjar immunförsvaret och skyddar hjärtat. (R)

1) Ger energi och skärpa

Stressens effekter kan motverkas med hjälp av L-Teanin, som även bidrar till klarare tankar. (R*) Den skapar alfavågor i hjärnan, som ger ett vaket men avslappnat tillstånd. Vid låga doser, kan L-Teanin ha en stimulerande funktion och öka energi och fokus. (R)

L-Teanin hjälper till att förbättra minne och uppmärksamhet. (R),(R),(R) Studier visar att L-Teanin och grönt te förbättrar minne och fokus vid kognitiva försämringar. (R

L-Teanin förbättrar reaktionsförmågan.(R)

2) Ökar sömnkvalitén

L-Teanin lugnar ner hjärnan och kroppen, samt sänker blodtrycket. (R) L-Teanin har en förmåga att inte medföra sömnighet dagtid, utan verkar förstärka kroppens dygnsrytm. Den kan därför användas både dagtid och kvällstid. (R)

Vid studier av personer med ADHD som tog L-teanin, framkommer det att personernas sömnkvalitet förbättrades och de hade färre uppvaknanden under natten. (R),(R)

3) Dämpar stressreaktioner och oro

L-teanin har stor betydelse i tillverkningen av GABA, en hämmande neurotransmittor, som lugnar kroppen och ökar ditt välbefinnandet. (R*) L-teanin minskar därför ångestsymptom och ökar avslappningen. (R),(R),(R)

Studier visar att L-teanin minskar stresssymptom, samt sänker hjärtfrekvenser och blodtrycket. (R),(R)

4) Postiv effekt vid mental obalans

L-Teanin ökar produktionen av dopamin en signalsubstans som är viktig för belöningssystemet, motivation, känslor och motorik bland annat. L-Teanin har därför en antidepressiv effekt. (R),(R),(R)

L-Teanin har positiva effekter vid depressiva symptom, ångest, sömnsvårigheter och kognitiva försämringar hos patienter med depressionssjukdomar, visar
forskning. (R)

Ett högre intag av grönt te som innehåller L-teanin, har visat sig ha positiva effekter vid psykisk ohälsa. (R)

Studier av djur som utsatts för kronisk social stress, visar att tillskott av L-Teanin lindrar depression, förkortat liv, förtvining av hjärnan och oxidativ skador på DNA. (R)

Vid depression kan aktiviteten hos Glutamatreceptorerna vara störd. L-Teanin har en förmåga att aktivera Glutamatreceptorerna. (R)

5) Bra för immunförsvaret

L-Teanin minskar produktionen av IgE och hitaminutsöndring från mastceller. Därför kan L-Teanin vara aktuell vid behandling av allergier menar forskare. (R),(R)

L-Teanin påverkar immunförsvaret positivt. Den har visat sig bromsa nedbrytningen av immunförsvaret orsakat av högt kortisol vid uthållighetsträning. (R),(R)

Studier visar att L-Teanin förhindrar influensa och förkylning. (R),(R),(R)

L-Teanin lindrar inflammation och främjar läkning efter kirurgi. (R),(R)

6) Skyddar hjärta och kärl

L-Teanin minskar högt blodtryck, enligt djurstudier (R),(R) och förbättrar funktionen hos blodkärlen, genom att öka produktionen av kväveoxid. (R),(R)

Den förhindrar också lipidperoxidering hos LDL kolesterol, vilket minskar risken att artärerna förhårdnas. (R)

7) Är en oxidant

L-teanin i te har visat sig ha antioxidativa effekter. (R) Studier visar att beroende på dosering kan L-teanin minska oxidativa skador och stoppa inflammation. (R)

L-teanin kan återställa levercellers antioxidantförmåga och kan därmed förhindra leverskador. (R)


*R – Näringsmedicinska Uppslagsboken, Wilhelmsson Peter, 2007, Örtagårdens bokförlag