Rådgivning - Fraktfritt över 600 kr - Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt över 600 kr - Snabb leverans

Fakta & forskning

DAOfood Plus

Vid histaminintolerans och överkänslighet mot födoämnen.

 

Broccolikoncentrat+

Brocccolikoncentrat+1491-600x600

Ny produkt för cellernas försvarssystem! 

 

Sacro-Bol

Sacro-Bol, 650 mg, 60 kapslar

God jästsvamp för mag-tarmkanalens funktion

 

RevivaBio Smörsyra

Smörsyra-1004-600x600

Viktigt för att tarmslemhinnan ska må bra

 






Vad är Histaminintolerans?

Histaminintolerans är ett tillstånd då du inte kan bryta ner histamin i maten tillräckligt. Du då får en reaktion av det inflammatoriska ämnet histamin.

Vad är histamin?

Histamin är ett reaktivt ämne som kroppen producerar i samband med att man får en allergisk reaktion. Det sätter igång kroppen larmsystem om att ett farligt ämne befinner sig i kroppen. I för höga mängder under för lång tid kan histamin ha negativa effekter på hälsan.

Histamin finns också naturligt i vår mat och det tillhör biogena aminer. Det är ämnen som bildas vid hantering och förvaring av livsmedel. Histamin i maten bryts normalt ner i tunntarmen av ett enzym som heter diaminoxidas. Men relativt många saknar permanent eller tillfälligt en tillräcklig produktion av diaminoxidas.

Man kan då inte bryta ner histamin i maten tillräckligt vilket leder till att man kan drabbas av histaminintolerans som kan ge olika symptom. 

DAO-enzymet (diaminoxidas)

Histamin i maten ska normalt brytas ner i tunntarmen av ett enzym som heter diaminoxidas (förkortas ofta DAO). 

Men har man brist på DAO får man ofta besvärliga symtom. Man kan också lida av histaminintolerans även om man har tillräcklig produktion av DAO. Orsaken är då att man är särskilt känslig för histamin.

Att mäta kroppens enzymaktivtet av diaminoxidas är därmed inte helt tillförlitligt.

Enligt docent Ulf Bengtsson Sahlgrenska Akademin (*R), är den kliniska forskningen angående sambandet mellan diaminoxidasnivå och födoämnesöverkänslig-het ännu i sin linda. Klinisk erfarenhet talar för en koppling mellan brist på diaminoxidas och allergiliknande symtom. (R)

Symptom på histaminintolerans

  • Mag-tarmbesvär
    (IBS, illamående, kräkningar, buksmärtor, gaser, ballongmage och diarré)
  • Brännande känsla i mun och svalg
  • Hudbesvär
    (eksem, nässelfeber, flush, klåda, rodnad)
  • Huvudvärk och migrän
  • Astmaliknande besvär
    (nästäppa, nysningar, rinnande näsa)
  • Hjärtklappning, hjärtarytmier, blodtrycksfall
  • Yrsel
  • Andra allergiliknande symtom

Ovanstående symtom varierar oftast från individ till individ. 
Vid histaminintolerans kan man ha ett eller flera av symptomen. 

Histamin i mat

Histamin finns naturligt i vissa födoämnen. Men även hur mat hanteras påverkar
också mängden histamin. Till exempel ökar lång lagring, hög temperatur och dålig
hygien histamin i maten. 

Mat med hög halt av histamin

  • Olika sorters ostar
  • Makrill
  • Tonfisk
  • Ansjovis
  • Sardiner
  • Rödvin
  • Lagrade köttprodukter som salami, korv och rökt skinka,
  • Spenat 
  • Tomater
  • Surkål
  • Sojasås

Mat som frisätter histamin


Följande födoämnen kan enligt klinisk erfarenhet frisätta histamin i
kroppen utan att det föreligger en klassisk IgE-reaktion:

  • Mjölk
  • Ananas
  • Citrusfrukter
  • Choklad
  • Fisk
  • Fläskkött
  • Jordgubbar
  • Papaya
  • Skaldjur
  • Spenat
  • Tomater
  • Äggvita
Läs mer här om födoämnen som frisätter histamin>

Vilka kan drabbas av histaminintolerans?

Särskilda riskgrupper för att drabbas av histaminintolerans är personer som har
mag-problem, allergiker och astmatiker.

Österrikiska forskare (professor Jarisch och dr Missbischler) anser att man kan tala om permanent respektive temporär brist och har gjort en indelning och uppskattning av frekvens enligt följande:

  • Över 100 000 svenskar har permanent brist av diaminoxidas.

  • Uppemot 2 miljoner svenskar kan få temporär brist av diaminoxidas *.

  • Temporär brist kan man få av alkohol och vissa andra biogena aminer.

  • Även läkemedel misstänks kunna ge temporär brist.

Det är oklart hur många som har tillräckligt med diaminoxidas men ändå är
känsliga för histamin från mat.

*Det finns för närvarande ingen forskning som kan verifiera dessa uppskattningar.

Läs också:

(*R) – Personligt meddelande från docent Ulf Bengtsson Sahlgrenska Akademin.