Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

Kanadensiska forskare tror på Quercetin mot virus

C-vitamin har förmåga att motverka olika typer av virus

Forskning indikerar att Quercetin kan ha effekt mot virus. Ända sedan SARS-epidemin 2003 har olika forskare studerat Quercetin, men det snabba utbrottet av virusinfektioner har gjort forskningen extra intressant.

Quercetin är ett växtpigment som finns i mindre mängd i många växter och livsmedel, bland annat lök, te, äpplen, bär och röda vindruvor. Det är ett populärt kosttillskott på grund av dess antihistamineffekt, vilket är bra mot allergier, och det kan även ha en blodtryckssänkande effekt.

En omfattande kinesisk studie bedriven mellan 1998 och 2018 visade att blodtrycket hos patienter som får extra Quercetin minskade jämfört med kontrollgruppen, och även att nivåerna skadligt kolesterol gick ned. (R

Effekter mot olika virussjukdomar

Utöver de här positiva effekterna visar flera studier att Quercetin alltså kan vara effektivt mot olika virussjukdomar.

Dr Majambu Mbikay, och Dr Michel Chrétien vid Clinical Research Institute of Montreal i Kanada är bland de forskare som länge studerat om Quercetin kan ha effekt mot influensa och andra liknande virussjukdomar.

I samband med ett utbrott av Ebola i Västafrika 2014 testade de båda forskarna Quercetin på möss och fick lovande resultat. Liknande effekter upprepades i en studie med Zikavirus 2017.

Dr Chrétien förklarar att Quercetin är verksamt mot Sars, och eftersom det viruset och andra virus är nära besläktade så är förhoppningarna stora att det ska kunna ha effekt även här.

Forskare positiva inför nya studier

  • Vi väntar i nuläget på klartecken från Kina om att inleda tester, så snart vi får detta är vi beredda att starta, förklarade Chrétien i slutet av februari.
  • Det återstår förstås att se exakt vilken effekt vi kan se, men vi tror att just det här ämnet hindrar eller försvårar för viruset att få fäste i kroppen, säger Mbikay.
  • En stor fördel med Quercetin är att det redan är godkänt som livsmedel av både amerikanska och europeiska hälsovårdsmyndigheter, vilket gör att man inte behöver genomföra nya studier på djur utan kan inleda studier på människor genast.
  • Toxicitetstester på Quercetin genomfördes av ett företag i Schweiz redan för tio år sedan, så vi vet att det inte kommer att ha några farliga biverkningar, förklarar Dr Chrétien.

Billigt och effektivt 

Behandling med Quercetin mot virussjukdomar består av ganska höga doser som ges fyra gånger om dagen i pillerform. Quercetin stärker dels immunförsvaret i stort, dels minskar det virusets förmåga att ta sig in i cellerna.

  • En annan stor potentiell fördel är att det är ett förhållandevis billigt preparat, där en dagsdos kan kosta så litet som två dollar.
  • Vi talar om en naturlig produkt extraherad från växter. Utifrån de tester som nu pågår i Kina så finns sannolikt inget annat medel som kan utvinnas lika billigt, enligt Dr Mbikay.
  • Utöver priset är det en stor fördel att Quercetin alltså kan ges som piller, till skillnad från en del andra medel som måste ges intravenöst för att ha effekt.

Dr Chrétien och Dr Mbikay understryker dock att resultatet från storskaliga kliniska studier kan dröja upp till 2 månader. De båda forskarna är likväl hoppfulla om att de tester som nu inletts i Kina ska kunna leda till goda resultat.

Källor:

CBC

Montreal Clinical Research Institute

Possible COVID-19 Treatments – Youtube

Maclean’s

Nordic Nutrition Council