Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans Valbara fraktsätt

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Under september och oktober kan leveranserna av dina ordrar dröja något längre än vanligt på grund av företagsflytt. Vi ber om ursäkt för besväret. Tack för din förståelse!

Fakta & forskning

Magnafolate® PRO – världens främsta form av folat

Magnafolat® är en omvandlad (metylerad), extra ren och stabil form av B-vitaminet folat. Genom sin kemiska struktur är Magnafolat redan omvandlad och kan användas direkt av cellerna. Det är den enda formen av folat som kan korsa blod-hjärnbarriären. Folat är livsviktigt för hormoner och energiproduktion. 

Varför behöver vi folat?

Gravid kvinna. Foto: Pexels.com  

Folat är en vattenlöslig B-vitamin som är viktigt för en mängd funktioner i kroppen och har stor betydelse på cellnivå. Bland annat genom att:

 • Den förebygger och botar en typ av blodbrist som heter megaloblastanemi.
 • Är speciellt viktig under graviditet för att motverka fosterskador, ryggmärgsbråck, missfall och för tidig födsel.
 • Behövs för DNA- och RNA- funktionen som påverkar celldelning, proteinsyntes, samt bildning av hormonerna melanin, adrenalin och L-dopa ur fenylalanin.
 • Betydelsefull för omsättningen av protein och är essentiell för att aminosyror ska bildas och omsättas. T.ex. L-Tyrosin som har betydelse för dopamin och sköldkörteln.
 • Är aktiv i omvandlingen av histamin till glutamat.
 • Främjar saltsyraproduktionen, aptiten och leverns funktion.
 • Behövs för upptag av näringsämnen i tarmen.
 • Viktig för bildning av röda och vita blodkroppar, samt hemoglobin.
 • Stor betydelse för läkning av hud och friskt hår (motverkar håravfall och grått hår).
 • Har betydelse för hjärnans funktion, minne och psykiskt välbefinnande.


Folsyra
kallas den syntetiska formen av vitamin B9, som ofta används i tillskott. Den tas upp och omvandlas i levern till den aktiva formen av folat. Folat är den naturliga formen av vitamin B9.  (R), (R), (R)

Varför har många brist på folat?

Mat som är rik på vitamin B9 / folat  

Folat finns främst i gröna bladgrönsaker (spenat, majroveblast, kål och sallad), baljväxter, frukt och bär, samt kött – främst lever och njure.

Det är relativt svårt att ta upp folsyra som lätt försvinner vid kokning och tillagning av maten, samt vid lagring av grönsaker. (Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken)

Folat tas framförallt upp i tunntarmen och produceras även av bakterierna i en frisk tarmflora.
Brist på folat anses idag vara vanligt förekommande, speciellt högre upp i åldrarna.
(Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken)

Det finns olika orsaker till varför vi kan få brist på folat:

 • Svårighet att omvandla (metylera folat). T.ex. mutationer av genen MTHFR
  gör att folat och folsyra metyleras till den aktiva formen.
 • Biologiska variationer
 • Stress
 • Mag-tarmproblem, som diarré och skadat mikrovilli (tarmludd)
 • Obalans i tarmfloran

(Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken)

Varför är metylerad folat viktigt?

Folsyra behöver omvandlas (metyleras) till en aktiv form för att kunna användas av kroppen. (R), (Källa: Näringsmedicinska uppslagsboken)

Till skillnad mot folsyra är metylerat folat mer lättupptaglig och kan passera blod-hjärnbarriären in till hjärnans celler. (R

Dessutom maskerar inte metylerat folat brist av vitamin B12 (Perniciös anemi) (R), som kan ske då folsyra inte omvandlas i kroppen utancirkulerar i blodet. (R), (R), (R), (R)

Metylering är en metabolisk process som är avgörande för att varje cell och organ ska fungera. Processen kan liknas vid att det är små knappar som slås på och av varje sekund och de kontrollerar en mängd funktioner i kroppen, såsom:

 • Ämnesomsättning
 • Immunförsvar
 • Kroppens avgiftning och leverns funktion
 • Hjärnans funktion och vår tankeförmåga
 • Stressrespons och hormonernas funktion som HPA-axeln
  (Hypotalamus, Hypofys och binjurefunktionen)
 • Bildandet av nerurotransmittorer och funktioner som omvandling av noradrenalin
  till adrenalin
 • DNA-reparation
 • Aktivering av gener (R)

Genetisk defekt ger brist och hälsoproblem

Vi har alla två gener som kallas MTHFR (metylentetrahydrofolat reduktas) vilket vi ärver från våra föräldrar, en gen från varje förälder. MTHFR genen är viktig eftersom den ger instruktioner till kroppen att tillverka ett enzym som kallas metylentetrahydrofolat reduktas. (R)

Det här enzymet har många viktiga funktioner i vår kropp, främst att omvandla folat till sin aktiva form (5-metyltetrahydrofolat), den är absolut nödvändig för bland annat omvandlingen av aminosyror, specifikt den essentiella aminosyran homocystein till metionin. (R)

Att omvandlingen av homocystein fungerar, är viktigt då en hög halt av homocystein är skadligt för kroppens celler och är en riskfaktor för, hjärt-kärlsjukdom, demens och depression. B-vitaminerna omvandlar en del av homocysteinet till acetylkolin som hjärnan behöver för att minnet ska fungera. (R)

Tyvärr har MTHFR genen en tendens att mutera. En mutation kan antingen påverka enzymets förmåga att fungera normalt eller inaktivera det helt. Det kan leda till olika hälsoproblem, speciellt de som är kopplade till nervsystemet. (R)

Upp till 70% av de personer som lider av depression har en genetisk variation av enzymet metylentetrahydrofolat reduktas, vilket sänker förmågan att konvertera folat i födoämnen speciellt syntetisk folsyra till L-metylfolat. (R)

Tillskott av L-metylfolat har visat sig förbättra responsen på antidepressiva läkemedel hos patienter med depression som annars inte har blivit hjälpta av läkemedlen. (R)

L-metylfolat har använts för att behandla personer som lider av brist på folat, såväl som de som lider av schizofreni som också har hyperhomocysteinemi kopplat till brist på folat. (R

L-metylfolat den säkraste och mest biotillgängliga formen av folat

L-metylfolat eller anses vara den mest bioaktiva och renaste formen av folat. Den består av strukturer av molekyler som naturligt passar att docka i folatreceptorerna i din kropp. (R)

Andra former av folat som inte har den naturliga formen är inte biotillgängliga för kroppen och riskerar att cirkulera runt i kroppen och därmed bli en belastning.

För att skapa en aktiv, omvandlad och så ren form av L-metylfolat som möjligt, behöver inaktiva molekyler tas bort, så att de inte blockerar receptorerna i kroppen. För detta krävs en mer utvecklad och kostsam framställningsprocess, men som är mer effektiv för hälsan och därigenom indirekt mer kostnadseffektiv. (R)

Varför är Magnafolat en extra effektiv form av folat?

Magnafolat är en patenterad aktiv, omvandlad och ren form L-metylfolat som är väl underbyggd i forskning. Då substansen är patenterad har den behövt genomgå specifika kvalitetstester för att säkerställa att den är så biologiskt aktiv och stabil som möjligt, samt att den håller högsta standard och är hållbar över tid.

Magnafolat är en mycket stabil form av L-metylfolat då den är uppbyggd av molekyler av kalciumsalter. Dessa molekyler är formade enligt en kristallstruktur som gör L-metylfolatet intakt, vilket gör att det lättare kan tas upp och användas av kroppen. (R)

Exempel på kristallstruktur vs amorf struktur

Saltkristaller är väldigt stabila i sin struktur och kan därför stå emot syre och oxidation betydligt bättre och det gör att ämnet håller näringsvärdet en längre tid. Därför är den formen kostnadseffektiv, då omvandlat folat är en dyr substans.

Fördelar med kalciumsalter:

 • Stabil form
 • Lättare att absorbera
 • Kalciumsalter har 1,5 ggr högre fritt folat, 89.0%-95.9% (dry basis), jämfört med glukosaminsalter (som ofta används i folattillskott).
 • Är säkert att använda för alla, inklusive diabetiker och de som tar vanillinbaserade koagulanta mediciner. (R)


En jämförande studie visar att många folatprodukter på marknaden som har en oordnad (amorf) struktur, vilket gör att de lättare oxiderar av syre, kontamineras och tappar mer i näringsvärde över kortare tid. (R)

Saltskristallformen har visat sig stabil i tre år i rumstemperatur, medan gängse former av L-metylfolat enbart höll sig stabila i 60 dagar. (R)

Här kan du läsa mer om studien>

 
Jämfört med folsyra och andra metylerade former av folat är Magnafolate® PRO 

 • Mer potent än andra L-metylfolat-produkter på marknaden på grund av att den är renad från ämnen som kan störa metyleringsprocessen. (R)
 • Mer effektiv och upptas bättre på grund av sin kemiska struktur och biotillgänglighet. (R)
 • Redan omvandlad och cirkulerar därför inte runt som onedbruten i kroppen, vilket annars belastar kroppens organ. (R)
 • Det upptas i tarmen och inte i levern som folsyra kan göra. Detta minskar belastning på kroppens rening och stödjer ett bättre upptag. (R)
 • Bättre lämpat för personer som har svårt att bryta ner och ta upp folat, orsakat av en genmutation som gör att metyleringen inte fungerar. (R)


Magnafolate
® PRO ingår numera i RevivaBios produkt Metylerad B-Complex.