Fakta & forskning

Broccolikoncentrat+

Broccolikoncentrat+ för cellerna energi och försvar

Ny produkt för cellernas försvarssystem! 

349 kr

Sacro-Bol

God jästorganism för mag-tarmkanalens funktion

545 kr

RevivaBio Smörsyra

Viktigt för att tarmslemhinnan ska må bra

519 kr

Daosin

Vid histaminintolerans och överkänslighet mot födoämnen.

289 kr



Mat som frisätter histamin

Mat som innehåller och frisätter histamin

Mat kan naturligt innehålla olika mängd histamin. Viss typ av mat kan innehålla låga nivåer av histamin men triggar kroppens egna produktion av histamin. När de här råvarorna kombineras kan det bli svårare för kroppen att bryta ner histaminet. Det här kan orsaka histaminintolerans och överkänslighetsreaktioner.

Många födoämnen kan ha en förmåga att stimulera kroppen till att frisätta histamin utan att det handlar om en vanlig allergisk IgE-reaktion. Idag finns klinisk erfarenhet av att olika typer av födoämnen kan ha histaminfrisättande egenskaper.

Vilken mat kan frisätta histamin?

  • Alkohol  (Hämmar kroppens egen produktion av DAO enzymet diaminoxidas)
  • Läsk
  • Kolsyrade drycker
  • Konserveringsmedel (De flesta sorter)
  • Färgämnen som tillsätts maten
  • Förtjockningsmedel (dock inte xantangummi och pektin)
    Jäst
    Kummin och spiskummin
  • Senap
  • Choklad
  • Lakrits
  • Jod och salt med jod (samtidigt är jod ett livsnödvändigt spårelement)
  • Folsyra (samtidigt är folsyra ett livsnödvändigt vitamin)
  • Fläskkött
  • Äggvita
  • Fisk
  • Skaldjur (kräftor, räkor, hummer, ostron, musslor och krabba)
  • Kelp
  • Ananas
  • Avokado
  • Citrusfrukter (grapefrukt, citron, apelsin, lime,
  • Kiwi
  • Papaya
  • Plommon
  • Katrinplommon
  • Nypon
  • Jordgubbar
  • Tomat
  • Pepparrot
  • Lök
  • Vitlök
  • Spenat
  • Brysselkål
  • Bönor, soja, ärtor, linser
  • Nötter (cashewnötter, hasselnötter och valnötter)
    Solrosfrön
  • Vetegroddar

Hur mycket histamin som finns och i ovanstående ämnen kan variera, beroende av bland annat hantering och lagring. Det är även individuellt hur pass mycket histamin som utsöndras av ovanstående livsmedel. Vilka eventuella reaktioner som kan uppkomma och hur pass intensiva de kan bli, är också individuellt.