Rådgivning Fraktfritt över 600 kr inom Sverige
Snabb leverans

Rådgivning - Fraktfritt från 600 kr inom Sverige - Snabb leverans

Fakta & forskning

Mat som innehåller histamin

Bilden visar mat som kan innehålla histamin

Faktorer som påverkar mängden histamin i mat

Livsmedel kan naturligt innehålla olika mängder histamin. Histamin bildas av bakterier när de omvandlar aminosyran histidin, som finns i maten. Hur mycket histamin som bildas i livsmedel påverkas av flera faktorer.

Hantering, lagringstid, förvaring i för hög temperatur, samt dålig hygien ökar nivåerna av histamin. Fisk-, kött- och mjölkprodukter är speciellt utsatta för att utveckla biogena aminer, bland annat histamin. 

 

Mat och dryck som innehåller histamin

  • Alkohol – hämmar kroppens egen produktion av enzymet diaminoxidas DAO
    som bryter ner histamin.
  • Rödvin
  • Vitt vin
  • Mousserande vin
  • Champagne
  • Öl
  • Mögelost
  • Salami
  • Rökt skinka
  • Korv
  • Torkat kött
  • Makrill
  • Tonfisk
  • Ansjovis
  • Sardiner
  • Surkål
  • Spenat
  • Sojasås
  • Aubergine
  • Choklad
  • Läsk
  • Lakrits
  • Jordnötter
  • Ost (långlagrad)
  • Picklade grönsaker