Fakta & forskning

Broccolikoncentrat+

Broccolikoncentrat+ för cellerna energi och försvar

Ny produkt för cellernas försvarssystem! 

349 kr

Sacro-Bol

God jästorganism för mag-tarmkanalens funktion

545 kr

RevivaBio Smörsyra

Viktigt för att tarmslemhinnan ska må bra

519 kr

Daosin

Vid histaminintolerans och överkänslighet mot födoämnen.

289 krBrist på magnesium vid allergi?

Kan brist på magnesium bidra till allergi och histaminintolerans? Forskning tyder på att brist på Magnesium kan bidra till ökade allergibesvär. Magnesium fungerar som en naturlig antihistamin. Den motverkar att mastceller utsöndrar histamin och andra inflammatoriska ämnen som sker vid allergi. 

Allergi och mastceller

Mastceller är en del av det ospecifika immunförsvaret och deras främsta funktion är att bekämpa parasiter och infektioner. De spelar en viktig roll vid allergi men är de överaktiva för länge kan det vara skadligt för hälsan. (R)

Vid en allergisk reaktion binder sig mastcellernas receptorer till IgE antikroppar (R). Då aktiveras en utsöndring av flera inflammatoriska ämnen. Histamin, prostaglandiner, enzymer och cytokiner (inflammatoriska hormoner) är ämnen som utsöndras vid allergi. (R)

Hur påverkar Magnesium allergi?

  • Magnesium fungerar som om en naturlig antihistamin då den motverkar att mastceller utsöndrar inflammatoriska ämnen som histamin och cytokiner. Därför är Magnesium också antiinflammatorisk. Dessutom är Magnesium bronkutvidgande. (*R)

  • HCD – Histidin decarboxylas är ett enzym som katalyserar reaktionen då histamin produceras ur aminosyran histidin. Magnesium kan hämma HCD enzymet och kan på så vis minska produktionen av histamin. (R), (R)

  • Intag av magnesium, mineraler, fettsyror och Vitamin-B12 ökar aktiviteten DAO enzymet diaminoxidas som bryter ner histamin. (R)

  • Brist på magnesium ökar aktiviteten hos mastceller och främjar utsöndringen av histamin, visar forskning. (R), (R), (R), (R)

  • Magnesiumbrist leder också till nedsatt aktivitet hos DAO enzymet och ökar aktiviteten av histidin som omvandlas till histamin. (R), (R), (R)

Magnesiumglycerofosfat extra lätt att ta upp

Magnesium finns i olika former. Dessa former är mer eller mindre lätta att ta upp. Magnesiumglycerofosfat är en form av magnesium som är mycket lätt att absorbera. (R)

Forskning visar att magnesiumglycerofosfat höjer nivåerna betydande i kroppen och är lättare att tolerera än t.ex. magnesiumaspartat, magnesiumglutamat och andra former. (R)

I magsäcken kan magnesiumföreningar reagera med magsyran och bilda salter som magnesiumklorid. (R) Den formen löses lätt upp av magsyran. (R)

Det gör att magnesium gärna binder sig till andra joner i magsäcken och skapar olösliga föreningar vilket gör det svårt att ta upp magnesiumet. (R)

När magnesium är i sitt upplösta tillstånd dras det till vattenmolekyler, som omringar magnesiumet och bildar ett hydratiseringsskal (R). Det leder till att magnesiumet håller vattnet. Det skapar en blockering av upptaget. (R)

Magnesiumglycerofosfat är kelaterat med en kemisk förening som skyddar från att ett hydratiseringsskal bildas runt magnesiumet. Det gör magnesiumglycerofosfat är väldigt lättupptagligt. (R), (R)

För en känslig mage

Magnesiumglycerofosfat formen av magnesium som passar den som har en känslig magen. Många Studier visar också att magnesiumglycerofosfat inte ger diarré. (R).

När magnesium är i sitt upplösta tillstånd dras det till vattenmolekyler, som omringar magnesiumet och bildar ett hydratiseringsskal (R).

Det leder till att magnesiumet håller vattnet. Det skapar en blockering av upptaget. Detta är också skälet till varför vissa sorters magnesium har laxerande effekter (R).

Magnesiumglycerofosfat motverkar laxerande effekter. Den är kelaterad med en kemisk förening som skyddar från att ett hydratiseringsskal bildas runt magnesiumet (R).

För högt intag av produkter som innehåller kalcium driver ut magnesium, samt stress och hård träning bidrar också till magnesiumbrister. (R).

Studier visar också att nivåerna av mineraler bl.a. magnesium i frukt och grönt, har minskat. (R), (R)

*R – Näringsmedicinska Uppslagsboken,  Peter Wilhelmsson